Omul evanghelic. Autori – Dr. Dănuț Mănăstireanu

DanutM - cv

Dănuț Mănăstireanu. Teolog anglican, doctor în teologie (2005, Brunel University, Londra, UK), cu teza A Perichoretic Model of the Church. The Trinitarian Ecclesiology of Dumitru Stăniloae (Lambert Academic Publishing, Saabrücken, 2012). A predat hermeneutică, eclesiologie, teologia culturii, spiritualitate, metodologia cercetării științifice la Universitatea Emanuel din Oradea, la universitățile de stat din Oradea și Cluj-Napoca, la Eastern University din St. Davids, Penn, în Statele Unite, și la Facultatea de teologie evanghelica din Osijek, Croația. A fost, până în 2016, Director pentru credință și dezvoltare pentru regiunea Europei de Est și a Orientului Mijlociu, World Vision International (WVI). Este membru al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek, Croația și al Bordului Inițiativei Ortodoxe a Mișcării Lausanne. Domenii de interes academic: triadologie, eclesiologie, teologia culturii, studiul comunismului. Alte cărți de autor: Locul Scripturii în tradiția ortodoxă, Cluj. Alma mater (2006); Gerutyunits Anapat [în limba armeană – rom. Din robie, în pustie], Yerevan, Gasprint (2007), publicată și în limba albaneză (Tirana, WV Albania, 2009); After Liberation, Then What? Enabling and Protecting Communities in Post-Authoritarian Contexts, Monrovia, Ca, WVI (2012). În calitate de coordonator a publicat, Oameni ai credinței, Oameni ai dreptății, Iași, Adoramus (2009), publicată în versiuni adaptate în limbile engleză, georgiană, rusă, și arabă. A publicat, de asemenea, circa cincizeci de articole cu caracter academic sau jurnalistic.

* * *

Dănuț Mănăstireanu se ocupă în acest volum de Identitatea evanghelicilor români – izvoare, actualitate, perspective. După o serie de clarificări terminologice și taxonomice, textul analizează trei dintre principalele izvoare ale tradiției ecleziale evanghelice: reforma radicală, pietismul și fundamentalismul, precum și implicațiile pozitive și negative ale acestora asupra identității evanghelicilor români. O secțiune a fost dedicată încercării de a creiona un portret generic al evangelicilor români în momentul de față. Studiul se încheie cu identificarea a ceea ce autorul consideră a fi principalele provocări care stau în fața comunităților evanghelice românești, pe termen mediu și lung: reevaluarea hermeneutică a raportării la textul Scripturii; redefinirea eclesiologică, în termenii Bisericii – „una, sfântă, catolică și apostolică”; redescoperirea unei spiritualități holiste și, în cele din urmă, asumarea unei angajări culturale plenare în societatea românească contemporană.

 

 

 

 

Autor: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Un gând despre „Omul evanghelic. Autori – Dr. Dănuț Mănăstireanu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s