Omul evanghelic. Autori – Dr. Dorin Dobrincu

dorin-dobrincu-foto-revists-22

Dorin Dobrincu. Cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Doctor (2006) al Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu tema Rezistența armată anticomunistă din România (1944 – începutul anilor ’60). Domeniile sale de interes privesc istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, cu precădere perioada comunistă, istoria regională, comunitățile protestante românești, editarea documentelor contemporane etc. Este redactor-șef al revistei Archiva Moldaviae (din 2009). Dintre publicații amintim: Țărănimea și puterea. Procesul de colectivizare a agriculturii în România (1949-1962), Iași, Editura Polirom, 2005, editor împreună cu Constantin Iordachi (ediția în limba engleză: Transforming Peasants, Property and Power. The collectivization of agriculture in Romania, 1949-1962, Budapest – New York, Central European University Press, 2009); Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Raport Final, ediție revăzută și îmbunătățită, București, Editura Humanitas, 2007, editor împreună cu Vladimir Tismăneanu și Cristian Vasile; Listele morții. Deținuți politici decedați în sistemul carceral din România potrivit documentelor Securității, 1945-1958, Iași, Editura Polirom, 2008 (editor); Istoria comu­nismului din România. Documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965), București, Editura Humanitas, 2009, Istoria comunismului din România, volumul II, Documente Nicolae Ceaușescu (1965-1971), Iași, Editura Polirom, 2012, Istoria comunismului din România, volumul III, Documente Nicolae Ceaușescu (1972-1975), Iași, Editura Polirom, 2016, ultimele trei tomuri editate împreună cu Mihnea Berindei și Armand Goșu. A publicat peste 100 de studii în reviste de specialitate și volume colective.

* * *

Istoricul ieșean Dorin Dobrincu este autorul textului legat de istoria evanghelicilor din acest volum și, de asemenea, al listei bibliografice legate de evanghelicii români.

Dorin Dobrincu a urmărit în studiul său – Sub puterea Cezarului. O istorie politică a evanghelicilor din România (a doua jumătate a secolului al XIX-lea – 1989) – trecutul acestor comunități în spațiul preponderent de limbă română. Demersul reconstitutiv și analitic s-a bazat pe surse diverse: documente de arhivă, în cea mai mare parte inedite, memorii, jurnale, presă – care este în același timp sau poate în primul rând discurs, precum și pe o literatură secundară extinsă. Au fost avute în vedere istoria baptiștilor, creștinilor după Evanghelie, penticostalilor și creștinilor după Scriptură. Unei abordări pe confesiuni, autorul i-a preferat – cu excepția începuturilor, o tratare problematizată, urmărind atât situația internă a grupurilor respective, cât și relația lor cu statul, cu alte biserici și cu societatea. Din motive care țin în principal de contextul istoric, perioada de după Primul Război Mondial a fost împărțită în două, 1918-1944, 1944-1989. În cazul ambelor segmente temporale au fost avute în vedere teme precum libertatea religioasă, organizarea confesiunilor evanghelice, educația religioasă/teologică, situația lăcașurilor de cult. De asemenea, pentru intervalul 1919-1944 au fost urmărite represiunea sistematică, violențele împotriva evanghelicilor, fie că ele veneau dinspre stat, biserica majoritară sau populație, desființarea confesiunilor evanghelice în timpul dictaturii mareșalului Antonescu, situația evanghelicilor din teritoriile cedate de România în 1940 etc. Perioada comunistă a avut caracteristicile ei pentru evanghelici, între care menționăm coordonatele teologico-politice, în mod special (auto)izolarea politică, suspiciunile permanentizate ale comuniștilor la adresa membrilor acestor confesiuni, relația cu Departamentul Cultelor și cu Securitatea, represiunea, mișcarea contestatară a evanghelicilor români, dar și problema informatorilor; „moștenirea” trecutului recent încă naște dispute în interiorul comunităților evanghelice. Privită în ansamblu, istoria evanghelicilor din România a fost marcată de marginalizare și persecuție. În pofida acestora, evanghelicii au cunoscut o apreciabilă extindere numerică și geografică.

* * *

Partea finală a cărții cuprinde un instrument de lucru realizat de Dorin Dobrincu: Evanghelicii din România: Bibliografie. Această listă bibliografică este utilă celor care, din varii perspective, vor să investigheze comunitățile protestante de limbă română de la origini până astăzi. Au fost avute în vedere volumele, studiile și articolele care au fost dedicate în totalitate sau într-o proporție semnificativă comunităților evanghelice din România. Este vorba despre surse edite (volume de documente, lucrări oficiale, jurnale, memorii, interviuri), lucrări speciale (volume, studii, articole), lucrări nepublicate, manuscrise, lucrări „polemice” (texte confesionale, texte de propagandă ale partidului-stat, din perioada 1948-1989).

Reclame

Autor: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Un gând despre „Omul evanghelic. Autori – Dr. Dorin Dobrincu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s